İnternette bu soru ile arama yapın ve birçok cevap bulacaksınız. Ancak bunların çok azı herhangi bir bilimsel araştırma kanıtına dayanır.
Bilim ne diyor:Harvard Yetişkin Gelişimi Çalışması, yetişkin yaşamı üzerine dünyanın en uzun araştırmalarından biridir. Sonuçlar beklediğiniz gibi değil. Çoğu insan genetiğin ve beslenmenin önemli olduğunu öne sürer. Bu doğru. Ancak, sağlıklı ilişkilerin etkisiyle ikisi de gölgede kalıyor.
İlişkilerimizden ne kadar memnun hissettiğimiz, uzun vadeli sağlığımız üzerinde en güçlü etkiye sahiptir. Aslında, aile ve arkadaşlarla ilişkilerin kalitesi, 50 yaşında fiziksel sağlığın kolesterol düzeylerinden daha iyi bir göstergesiydi. Büyük yakın ilişkilerin gücü, finansal servet, şöhret ve sosyal sınıfın etkisini bile yener.
“Vücudunuza özen göstermek önemlidir, ancak ilişkilerinizle ilgilenmek de bir tür kişisel bakımdır. Bence vahiy budur.” Robert Waldinger,
Araştırmalara göre sosyal izolasyon ve bunu takip eden yalnızlık oldukça tehlikeli. Kaliteli sosyal desteğe sahip olanlar, yaşla birlikte daha az zihinsel bozulma gösterdi. Yani olumlu ilişkiler vücudumuzu ve beynimizi korur. Daha uzun yaşamamıza, daha sağlıklı yaşamamıza ve daha mutlu yaşamamıza yardımcı olurlar.
Harvard Tıp Okulu Psikiyatri Profesörü ve çalışmanın Direktörü Robert Waldinger, “Yalnızlık öldürür. Sigara içmek veya alkolizm kadar güçlüdür”. Siz neler düşünüyorsunuz?
Eda Nur ÇAKMAK
Psikolojik Danışman