0530 309 2389 info@edanurcakmak.com Pzt - Cuma: 9.00 - 21:00

İletişim

Bizim çıkarlarımıza uygun olmadığını bildiğimiz şeyleri yapmamıza neden olan nedir?

Kendini sabote etme, değerli niyetimizin önüne çıkan herhangi bir eylemdir. Erteleme, kaçınma, kendi kendini tedavi etme, tamamen mükemmelleşmek için gereken çabadan yoksun olabilir. Davranışların çoğu küçük ve incelikli olabilir.
Sağlıklı bir ilişki için çaba sarf etmemek, egzersize dönüşü ertelemek veya sağlıksız yiyecek seçimleri yapmak.
Bu basit şeyler, bir kendi kendini sabote etme döngüsü oluşturabilir ve kendimizi sıkışmış ve hayattan büyük ölçüde tatminsiz hissetmemize neden olabilir. Peki bunu neden yapıyoruz?

Bizim çıkarlarımıza uygun olmadığını bildiğimiz şeyleri yapmamıza neden olan nedir?

1. Başarısızlık korkusu. Bu, başarısızlığın bir kişi olarak değeriniz hakkında bir şeyler söylediği inancıyla ilişkilidir. Kendinizle olan ilişkinizde bir değişiklik ve başarısızlık gerektirir.

2. Başarı korkusu. Kendiniz için büyük hayaller kurmaya cesaret ederseniz ve bir an için bunun gerçek olabileceğini düşünürseniz, “kim olduğunuzu sanıyorsunuz?” Hayatındaki herkesin senin çizmelerin için fazla büyük olduğunu görmesi ve seni reddetmesi fikri bunaltıcıdır, bu yüzden geri çekilirsin.

3. Hak etmediğini hissetmek. Köklü bir yetersizlik veya değersizlik duygusu, çoğu zaman başarıyı veya mutluluğu hak etmediğiniz hissine yol açabilir. Bazı insanlarda yetersizlik duygusu, bir hedefin veya kariyerin ilk aşamalarında güçlü bir dürtü duygusunu teşvik edebilir. Ancak, bu başarı gerçekleşmeye başladığında ve siz statü ve güçte bir artış deneyimlediğinizde, o zaman kendi kendini sabote etme başlar. Bunun nedeni bilişsel uyumsuzluktur. Eylemlerimiz temel inançlarımızla uyumlu olma eğilimindedir. Farklı olduklarında, kendimizi ve dünyayı nasıl gördüğümüzü sarsar. Bu psikolojik olarak tehdit edicidir. Dolayısıyla, statüde bir artış hissetmeye başlarsak, ancak değersiz, kusurlu veya eksik olduğumuza dair köklü bir inanca sahip olursak, o zaman bu inançlarla daha uyumlu davranışlarda bulunmaya başlarız. Başarısız olmak zordur ama başarı dayanılmaz olabilir.

4. İyi bir şey elde etmek için suçluluk veya utanç duyguları. Sahtekarlık sendromuyla bağlantılı olarak, herhangi bir başarı ve çabayla gelen rahatsızlık vardır. Ne kadar yükseğe çıkarsanız, kaçınılmaz olarak yere düştüğünüzde o kadar fazla düşeceksiniz. Sahte olduğunuza inandığınız için sahte olarak çağrılmaktan korkuyorsunuz. Bu şekilde inanmak strese neden olur, bu nedenle iyi bir dozda erteleme, bunu güzel bir şekilde uzaklaştırır.

Eda Nur ÇAKMAK
Psikolojik Danışman

Bir yanıt yazın