Eleştiri: birinin karakterine saldırıyormuşuz gibi bir şey söylediğimiz şeydir.
Örnek bir eleştiri cümlesi: “Her zaman geç kalıyorsun”. Eleştirinin panzehiri, yumuşak bir cümle kullanmaktır. Bu, “Geç kaldığında bu beni rahatsız ediyor” gibi söylemek daha yumuşaktır. Bu, diğer kişinin söylediğimizi daha kolay duyabilmesi ve yanıt verebilmesi için iletişimi yumuşatır.
Savunmacılık: diğer kişinin söylediklerini duymazdan gelip, masumiyetimizi veya kendi haklılığımızı savunmaktır.
Örnek bir savunmacılık cümlesi “Her zaman geç kalmıyorum. Geç kalan sensin.” Savunmacılığın panzehiri sorumluluk almaktır. Bu, “Bazen geç kaldığımvdoğru ve bundan dolayı seni üzdüğümün farkındayım, özür dilerim’’. Bu gerçekten partnerimizle sağlıklı diyaloğu sağlamaya yardımcı olur.
Aşağılama: partnerimizi aşağılayarak iletişim kurma biçimidir.
Örnek bir aşağılama cümlesi “Gecikme sorunum yok çünkü ben çok çalışıyorum ve sen bütün gün evde olunca bunu anlamıyorsun ‘’ Aşağılamanın panzehiri, kendi duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı paylaşmaktır. Bu, “Geç kaldığım için üzgünüm ve ilerleyen günlerde de geç kalmamak için ne yapabilirim, bulmam gerekiyor’’
Duvar örmek: duygusal olarak konuşmayı kapattığımız veya sohbeti sonlandırdığımızda kullanırız. Bu, göz temasından kaçınmak veya kollarımızı kavuşturmak gibi görünebilir. Ayrıca konuşmadan fiziksel olarak uzaklaşmayı da içerebilir. Engellemenin panzehiri, fizyolojik olarak kendimizi yatıştırmak ve sakinleştirmektir. Bu, sakinleşmek için bir mola vermek veya vücudu düzenlemek için dikkatli nefes almayı içerebilir.