0530 309 2389 info@edanurcakmak.com Pzt - Cuma: 9.00 - 21:00

İletişim

Depresyon Nedir?

Zaman zaman herkes duygusal ve psikolojik olarak iyi hissetmediği dönemlerden geçer. Bu dönemler genelde yaşadığınız sıkıntıların, üzüntülerin yoğunluğuna bağlı olarak belli bir süre devam eder. Ancak yaşadığınız kötü dönemler iki üç haftadan uzun sürüyor ve günlük hayatta yapabildiğiniz pek çok şeyi sağlıklı bir şekilde yapmanıza engel oluyorsa; bu duruma depresyon ( majör depresif bozukluk) denir.

Depresyon, duygusal bir kendilik bozukluğudur. Depresyondaki insanlar kendilerini, güçlü, neşeli, canlı değil, kırılgan, zayıf, hasarlı ve suçlanmayı hak eder görülürler. Engeller ve hayal kırıklıkları karşısında belirgin bir özsaygı kaybı görülür.

Birey kendini yetersiz, güçsüz ve sevilmediğini hissettiğinde kendilik bu deneyimi olağan süreçte normal olarak deneyimlemediğinde pozitif ve umutlu duygudurum kaybedilir ve depresyon ortaya çıkar.

Depresyon sevilmeme, aşağılanma, reddedilme ve güçsüzlük gibi duyguların kombinasyon halinde baskın geldiği durumlar sonucunda oluşur ve kişi alternatif uyumlu tepkiler geliştiremez.

Depresyondaki bireyler, olumsuz bilişler geliştirirler. Kendilik, dünya ve geleceğe yönelik algıları bozuktur.

Sık sık etrafımızdaki insanlardan ‘’kendimi depresif hissediyorum’’ şeklinde ifadeler duyarız ancak depresyon bir duygu değildir. Depresyon bir semptomdur ve sıklıkla temel duygulardan kaçınma bu sendromun bir yönüdür.

Depresyondaki hastaların ifade ettiği hisler şu şekildedir; ümitsizlik, boşunalık hissi, umutsuzluk, yenilmiş yere serilmiş, vazgeçmiş, savaşamama, sonunun geldiğini hissetme, istediğini alamayacak veya başaramayacak olma hissi, teslim olma, intihar düşüncelerini ifade etme…

Depresyonun Belirtileri Nelerdir ?

  • Gün içerisinde sürekli olarak kaygılı bir ruh hali içerisinde olmak. Bu kaygıya umutsuzluk, mutsuzluk ya da aşırı hüzün, kendini boşlukta hissetme gibi durumlar da eşlik edebilir.
  • Önceden severek yapılan günlük etkinliklere (okumak, egzersiz yapmak, TV seyretmek gibi) ilginin azalabilir.
  • Uyku durumuna geçememe, sık sık uyanma, sabah erken uyanma ya da uyku halinin artması gibi tablolar gözlenebilir.
  • Hemen hemen her konuda kendini suçlu hissetme
  • Kendilerini yalnız hissederler. Bazen de yaşadıkları depresyon dolayısıyla kendilerini yalnızlaştırırlar. Dışarı çıkmak, arkadaşlarıyla görüşmek istemezler.
  • Ciddi kilo kayıpları yaşanabileceği gibi, yemeğe olan düşkünlük ve mutsuz ruh hallerini yemek yoluyla daha iyi hale getirme gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
  • Odaklanma ve karar vermede güçlükler
  • İntihar düşünceleri

Depresyon, bir profesyonel tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gereken psikolojik bozukluktur. Depresyon tedavi edilmezse daha da kötüleşir, bu da bireyin hayatının her alanını etkileyen duygusal, davranışsal ve sağlık sorunlarına ve komplikasyonlara yol açar.

Eğer kendinizin ya da bir yakınınızın depresyonla savaştığını düşünüyorsanız alanında uzman bir terapiste danışarak kendisinden yardım alabilirsiniz.

Prev Post

Next Post

Bir yanıt yazın