Travma ve EMDR
EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağlamıştır. EMDR terapi literatüründe “kısa süreli terapiler” grubunda yer almaktadır.
EMDR Nasıl İşler?
Günde ortalama 20 bin anıyı kaydediyoruz. Normal şartlar altında, stres devrede yokken yaşanılan her an gelecekte tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirmek üzere bilgi işleme sürecinde işlenip, belleğe kaydedilir. Travmatik veya çok fazla rahatsız eden olaylar yaşandığında bu sistem olması gerektiği şekilde işlemlenemez ve yaşanan o an, bir anı ağı olarak kalır. Duygular, düşünceler, imgeler, sesler, beden duyumları yaşandığı haliyle depolanır. Bu da sonraki süreçlerde, tetikleyiciler devreye girdiğinde yaşanan o anının bir kısmını ya da bütününü yeniden yaşar gibi etkilenir ve tekrar tekrar yaşanmasına sebep olur.
EMDR, beynin sağ ve sol yarımkürelerine uyaranlar göndererek, kişiyi olumsuz etkileyen anıların yeniden işlenmesini sağlar. Kişi yaşadığı travmatik veya çok fazla rahatsız eden olaya karşı duyarsızlaşır.
EMDR Terapisi Ne Kadar Sürer?
EMDR “kısa süreli terapiler” grubunda yer almaktadır. Bazen bir seansta çözüme ulaşan bir konu, bazen birkaç seans sürebilmektedir. Tüm terapi yöntemlerinde olduğu gibi burada da süre danışana ve konuya bağlı değişkenlik göstermektedir.
EMDR’nin Çalışma Alanları
- Kayıp ve Yas
- Performans Kaygısı
- Savaş, Taciz, Tecavüz gibi önemli travmalar
- Panik Bozukluk
- Kaygı Bozuklukları
- Depresyon
- Rahatsız Edici Anılar
- Fobiler
- Ağrı Rahatsızlıkları
- Yeme Bozuklukları
- Stres Kontrolü
- Bağımlılıklar
- Beden Algısı Bozuklukları
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- Özgüven Sorunları
- Olumsuz Çocukluk Çağı Anıları
- Doğal afetler
- Büyük kazalar