Partnerinizle kavga ve çatışma yaşadıktan sonra ne yapacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Bu noktada ilişkiyi ve çatışmayı onarmak için her iki partnerin de sorumluluk alması çok önemlidir. Onarım sürecine yardımcı olmak için aşağıda belirttiğim yönergeler size yardımcı olabilir. Bunları olaydan, kavgadan sonra, duygusal taşkınlığınız azaldığında kullanmak önemlidir.
1. Her birinizin nasıl hissettiğiniz hakkında konuşun. Sırayla sadece duygularınızı tanımlayın.
2. Bakış açılarınızı paylaşın ve birbirinizi onaylayın. Herkesin kendi bakış açısı ve öznel deneyimi vardır. Bunu birbirinize tarif edin. Bir kişi paylaştıktan sonra, partneri empati ve/veya doğrulama sağlayabilir. (Doğrulamanın aynı fikirde olduğunuz anlamına gelmediğini, ancak diğer kişinin nereden geldiğini anlayabileceğiniz veya takdir edebileceğiniz anlamına geldiğini hatırlatın).
3. Tetikleyicileriniz hakkında konuşun. Çoğu zaman, şu anda olan şeyler geçmişte yaşanmış durumları tetikleyebilir veya böyle hissettirebilir. Hassasiyetlerimiz veya kırılgan noktalarımızın olması yaygın bir durumdur.
4. Rolünüzün sorumluluğunu alın. Söylediklerin konusunda daha nazik olabilir miydin? Aşırı derecede eleştirel miydin? Bunu adlandırın ve özür dileyin.
5. Bunun tekrar olmasını nasıl önleyeceğinizi tartışın. Burada, her biriniz gelecekte benzer bir çatışmadan nasıl kaçınılacağına dair fikirler sunuyorsunuz. Pek çok ilişkisel çatışmanın kalıcı sonuçları olabileceğini hatırlatın. Sürekli bir sorun varsa, geleceğe yönelik planlar mutlaka sorunun nasıl çözüleceğiyle ilgili değil, gelecekte nasıl daha iyi yönetileceğiyle ilgili olmalıdır.
Eda Nur Çakmak
Psikolojik Danışman